Hvad er tomt arbejde?

Behovet for arbejde har aldrig har været mindre end i dag. Alligevel arbejder vi mere end vi har gjort under størstedelen af menneskets historie. Resultatet er store mængder tomt arbejde.

Tomt arbejde er den lønnede arbejdstid, vi bruger på andet end de arbejdsopgaver, som vi er ansat os til at udføre. Kort sagt: al arbejdstid uden arbejdsopgaver.

Det er programmøren, der ikke arbejdede mere end en time og som resten af dagen spillede Nintendo med sine kollegaer. Det er arkivaren, der i arbejdstiden skriver en hel doktorafhandling – i et emne der ikke relaterer sig til arbejdet. Det er bankfunktionæren der påstod at klare sin fuldtidsstilling på 15 minutter om dagen, og ellers fordrev tiden med at læse internetaviser. Det er sygeplejersken der, mens de ældre beboere sover, af sin chef bliver sat til at sætte arkivmapper i orden, som ingen har læst i flere år.

Tomt arbejde handler ikke om individuel svaghed, men er et tegn på at arbejdssamfundet i stigende grad er blevet meningsløst og uden indhold.

Den største andel af tomt arbejde bruges faktisk til at surfe på nettet, såkaldt “cyberslacking”. Tomt arbejde er derfor først og fremmest noget kontoransatte med adgang til computer, får dagen til at gå med. Men selvom tomt arbejde er bedst kendt fra kontorer, er det langt fra begrænset til det. Tomt arbejde findes i alle brancher: fra håndværkere, konsulenter og butiksansatte og vagtpersonale, akademikere og reklamefolk.

Gå til fortællemaskinen og giv erfaringer og historier fra din egen arbejdsplads. Alle besvarelser anonymiseres.

– Fortæl og del dine historier om tomt arbejde her.
– Læs et interview med en forsker i tomt arbejde her.